Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Ψυγείο πού θα ψωνίζει μόνο του .

Το «έξυπνο» ψυγείο του μέλλοντος μεταξύ άλλων θα παραγγέλνει από το σούπερ μάρκετ ό,τι έχει τελειώσει, θα τοποθετηθεί σε εμφανή θέση τα τρόφιμα με κοντινή ημερομηνία λήξεως, θα πετάει ό,τι έχει χαλάσει και θα προτείνει συνταγές κάθε είδους με τα υπάρχοντα στο εσωτερικό του φαγώσιμα.
Επίσης θα αυτοκαθαρίζεται. Το σχεδιάζουν βρετανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κεντρικού Λάνκασιρ σε συνεργασία με το διαδικτυακό πολυκατάστημα Ocadο.
Ocado Fridge
Στο πλαίσιο των χαρακτηριστικών που προγραμματίζεται να έχει θα συγκαταλέγεται και η ικανότητα του να “σκανάρει” τα ράφια του ώστε να αναγνωρίζει τι υπάρχει και να χρησιμοποιεί αυτή την πληροφορία για να προγραμματίζει γεύματα και να πραγματοποιεί παραγγελίες μέσω Διαδικτύου. Επίσης οι επιφάνειες του θα αποτελούνται από μικροσκοπικά πλακίδια που θα μπορούν να μετακινούν τα τρόφιμα στο εσωτερικό του, ενώ θα διαθέτει αισθητήρα ο οποίος θα αναγνωρίζει αν κάποιο τρόφιμο βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, με βάση την οσμή που αναδίδει. Παράλληλα, το «έξυπνο» ψυγείο θα είναι σε θέση να συγκεντρώνει στην μνήμη του στοιχεία για το ποια και πόσα φαγητά καταναλώνονται και ποια απλώς αγοράζονται και πετιούνται.
Όσον αφορά τις συνταγές που θα «εμπνέεται» από τα υπάρχοντα υλικά, αυτές θα είναι κατηγοριοποιημένες με γεωγραφικά κριτήρια, ώστε να είναι σε θέση να καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερες ορέξεις, γαστριμαργικές συνήθειες, θρησκευτικές παραδόσεις ( π.χ. όχι χοιρινό για θρησκευόμενους εβραίους και μουσουλμάνους) κλπ.
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου