Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Κατάθλιψη : διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών .

Κατάθλιψη
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι λίγο πολύ κοινά σε άνδρες και γυναίκες. Ως προς τον τρόπο, όμως, που τα δύο φύλα βιώνουν και αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα φαίνεται ότι προκύπτουν ορισμένες διαφορές.
Ο αριθμός των γυναικών που υποφέρουν από κατάθλιψη είναι διπλάσιος από των ανδρών, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν θεραπεία για αυτό. Οι γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν πιο έντονα συναισθήματα θλίψης, χαμηλής αυτοεκτίμησης, ενοχής και απώλειας ενδιαφέροντος για αγαπημένες δραστηριότητες.
Οι άνδρες μπορεί να παρατηρήσουν ότι αισθάνονται κόπωση, ευερεθιστότητα και έχουν διαταραχές ύπνου. Ή μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους για την εργασία τους ή για χόμπι, που μέχρι πρότινος τους ευχαριστούσαν. Η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινωθεί, αν δεν αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και δεν ζητούν θεραπεία. Οι άνδρες που δεν παίρνουν βοήθεια μπορεί να καταλήξουν:
* να χάσουν το κουράγιο τους
* να αισθάνονται θυμό
* να γίνουν ευερέθιστοι
* να καταφύγουν στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά ή άλλες καταχρήσεις
Οι άνδρες που προσπαθούν να κρύψουν την κατάθλιψή τους μπορεί επίσης:
* να λειτουργούν ψυχαναγκαστικά
* να συμπεριφέρονται ανεύθυνα και απερίσκεπτα
* να γίνουν υπερβολικά ριψοκίνδυνοι
* να προκαλέσουν κακό στον εαυτό τους
Περισσότερες αυτοκτονίες
Η τάση αυτοκτονίας συχνά συνδέεται με την κατάθλιψη. Τα ποσοστά αυτοκτονιών σε όλο τον κόσμο μεταξύ των ανδρών έχουν αυξηθεί σταθερά από το 1950. Η αυτοκτονία είναι μεταξύ των τριών κύριων αιτιών θανάτου σε άνδρες ηλικίας 15 έως 34 ετών.
Στις ΗΠΑ οι γυναίκες κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας συχνότερα από τους άνδρες. Αλλά τα ποσοστά θανάτων από αυτοκτονία στους άνδρες είναι πολύ υψηλότερα από ό, τι στις γυναίκες. Πολλές θεωρίες υπάρχουν ως προς το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των ανδρών μπορεί να οφείλεται σε μια από τις παρακάτω αιτίες:
* Οι προσπάθειες αυτοκτονίας των ανδρών γίνονται με μεθόδους πιο θανατηφόρες από αυτές που χρησιμοποιούνται από τις γυναίκες
* Οι άνδρες δεν αναζητούν θεραπεία για τα συμπτώματα της κατάθλιψης τόσο συχνά όσο οι γυναίκες
* Δεν έχουν πάρει τη σωστή διάγνωση
Τα ποσοστά αυτοκτονιών στους άνδρες αυξάνονται με την ηλικία. Τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των γυναικών παρατηρούνται μεταξύ των ηλικιών 18 και 45. Το υψηλό ποσοστό στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να συνδέεται με το άγχος, που φέρνουν οι αλλαγές στη ζωή τους και η απώλεια της ταυτότητάς του. Αν ένας άνθρωπος έχει μάθει να δουλεύει όλη τη ζωή του και έχει ταυτίσει την καθημερινότητά του με τη δουλειά του, μπορεί να αισθάνεται άγχος όταν συνταξιοδοτηθεί. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα στους άνδρες κάθε ηλικίας που είναι άνεργοι, ιδιαίτερα όταν η ανεργία είναι μακροπρόθεσμη.
Γήρανση
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους άνδρες μπορεί να μην γίνουν εύκολα αντιληπτά. Πολλοί άνδρες παραπονιούνται για σωματικά συμπτώματα αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουν αν πρόκειται για κατάθλιψη ή αν τα συμπτώματα αυτά συνδέονται με κάποια ασθένεια. Η καρδιακή νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Ορισμένα φάρμακα που λαμβάνονται για αυτές τις παθήσεις μπορεί επίσης να έχουν παρενέργειες, που ίσως προκαλέσουν κατάθλιψη. Παρά το αυξημένο ποσοστό της κατάθλιψης σε άνδρες μεγάλης ηλικίας, όμως, η κατάθλιψη δεν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γήρανσης.
Πηγή: Cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου