Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Μύθοι για τα λιπαρά

Τα λίπη είναι ανθυγιεινά.
Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν «καλά» λίπη και «κακά» λίπη. Γεγονός είναι ότι στη διατροφή μας χρειάζονται και αυτά. Βοηθούν στην απορρόφηση θρεπτικών, στην αποτελεσματική μετάδοση νευρικών μηνυμάτων και στη διατήρηση της ακεραιότητας των μεμβρανών όλων των κυττάρων. Εντούτοις, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό, τα λίπη συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους, τις καρδιακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνων. Το μυστικό στη διατροφή είναι να αντικατασταθούν τα κακά λίπη (κορεσμένα) με τα καλά λίπη (πολυακόρεστα). 

Τα αυγά συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερόλης.
Στο παρελθόν, η παρουσία χοληστερόλης σε κάποια τρόφιμα είχε συνδεθεί με την απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων και τις καρδιοπάθειες. Τελευταία όμως από την έρευνα φαίνεται ότι ο επιβαρυντικός παράγοντας είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερόλη. 

Τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη αλλά και μια σειρά άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β12, Ε, φολικό οξύ και ιχνοστοιχεία. Επίσης έχουν τη δεύτερη μετά το γάλα, από άποψη ποιότητας, πρωτεΐνη και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα. Και οι ομελέτες λοιπόν αλλά και τα αυγά μπορούν να στριμωχθούν σε μια ισορροπημένη δίαιτα. Πάντα όμως με μέτρο γιατί παχαίνουν. 

Τα καφετιά αυγά είναι πιο θρεπτικά από τα άσπρα.
Η απόχρωση στο κέλυφος των αυγών εξαρτάται μόνο από τη ράτσα των πουλερικών και δεν έχει καμία σχέση μια το θρεπτικό τους περιεχόμενο. Το τελευταίο μπορεί να διαφέρει από αυγό σε αυγό αναλόγως π.χ. της ράτσας, των συνθηκών παραγωγής κ.α. Ποτέ όμως δεν μπορεί να ξέρει κάποιος, εκ των προτέρων, το θρεπτικό περιεχόμενο ενός αυγού από την απόχρωση στο κέλυφος. 

Το κόκκινο κρέας κάνει κακό. 

Όχι απαραίτητα. Κάθε τύπος κρέατος π.χ. ψάρι, κοτόπουλο κ.λ.π. μπορεί να περιέχει υψηλά ποσοστά κορεσμένου λίπους και μεγάλη σημασία έχει το είδος του κρέατος. Για παράδειγμα το βοδινό κόντρα φιλέτο και το ψαρονέφρι είναι πιο διαιτητικά από το μπούτι στο κοτόπουλο. Παράλληλα, το κόκκινο κρέας περιέχει και χρήσιμα συστατικά όπως πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνη B12. Μεγάλη σημασία έχει επίσης ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύεται το κόκκινο κρέας. Σε γενικές γραμμές το ψητό και το βραστό (ειδικά αν αποφεύγουμε το εμφανές λίπος) είναι πιο υγιεινό από το τηγανητό. 

Τα ψάρια δεν έχουν καθόλου λίπος η χοληστερόλη. 

Λάθος. Τα ψάρια και κορεσμένα λίπη έχουν και χοληστερόλη αλλά σε πολύ μικρότερα επίπεδα από ότι στο βοδινό, στο χοιρινό και το κοτόπουλο. Τα ψάρια είναι μια εξαίρετη πηγή πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών. Ψάρια πλούσια σε λίπος όπως ο σολωμός, ο κολιός η σαρδέλα, η ρέγκα, είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα του τύπου ωμέγα-3. Τα τελευταία ενδεχομένως συνδέονται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Σε κάθε περίπτωση, το ψητό και το βραστό ψάρι, σε αντίθεση με το τηγανητό, μπορούν να γίνουν η βάση ενός προγράμματος διατροφής για αδυνάτισμα. 

Βούτυρο ή Μαργαρίνη; 

Και βούτυρο και μαργαρίνη αλλά σε λογικές ποσότητες. Και τα δύο επιβαρύνουν σχεδόν με την ίδια ποσότητα θερμίδων. Και τα δυο περιέχουν κορεσμένα λίπη. Και τα δυο μπορούν να εκτοξεύσουν την χοληστερίνη του αίματος στα ύψη. Στο εμπόριο όμως, κυκλοφορεί πλέον μια πιο υγιεινή μορφή μαργαρίνης (π.χ. Benecol), με ακόρεστα λίπη, που προστατεύει από την αύξηση της χοληστερίνης. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι το βούτυρο και η μαργαρίνη παχαίνουν και επομένως χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση τους. 

Τα λάιτ (light) προιόντα μας βοηθούν να χασουμε βάρος.
Σωστό υπό προϋποθέσεις. Κανονικά, αν η διατροφή μας ήταν ακριβώς αυτή που πρέπει δεν θα υπήρχε λόγος για λάιτ προϊόντα. Τα τρόφιμα αυτά έχουν λίγα λιπαρά και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που έχει το κανονικό προϊόν. Έχουν όμως και αυτά θερμίδες. Οπότε δεν έχει νόημα να τρώει κάποιος τέσσερα ή πέντε ελαφριά γιαούρτια αντί για ένα με πλήρη λιπαρά. Πάλι χρειάζεται μέτρο. 

Τα καρύδια κάνουν καλό μόνο στη λίμπιντο. 

Λάθος. Είναι αλήθεια ότι τα καρύδια έχουν υψηλό περιεχόμενο σε θερμίδες και ότι το κυρίαρχο τους συστατικό τους είναι τα φυτικά λίπη. Στην πραγματικότητα όμως, τα καρύδια είναι υψηλά σε διατροφική αξία και περιέχουν πολυακόρεστα λίπη (δηλαδή τα καλά) καθώς επίσης και στερόλες που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για τη σιλουέτα του, τότε θα πρέπει να καταναλώνει μικρές ποσότητες μόνο. Ή καλύτερα να αντικαταστήσει τρόφιμα που έχουν υψηλά κορεσμένα λίπη (π.χ. βούτυρο) με καρύδια (και ξηρούς καρπούς γενικότερα). Αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για τη σιλουέτα του μπορεί να φάει άφοβα χωρίς να σκέφτεται μελλοντικές καρδιοπάθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου