Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Νικήστε την ακμή .

Νικήστε την ακμή των ενηλίκων μια και καλή

Δυστυχώς η ακμή δεν είναι μία δερματική ασθένεια που αφορά αποκλειστικά και μόνο τους έφηβους. Όλο και περισσότεροι ενήλικες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ενοχλητικά σπυράκια που κάνουν την εμφάνισή τους ξανά και ξανά.
Στην πραγματικότητα, το 54% των γυναικών άνω των 25 παρουσιάζουν κάποιας μορφής ακμή. Η καλύτερη λύση σε κάθε περίπτωση είναι μία επίσκεψη στο δερματολόγο αλλά αν δε θέλετε να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία και σε αυτά τα έξοδα, μπορείτε να πάρετε μόνη σας κάποια μέτρα που θα συμβάλλουν έστω στη μείωση του φαινομένου.
• Ελέγξτε τα καλλυντικά σας: Από το make-up μέχρι τη λακ των μαλλιών, τα καλλυντικά σας μπορεί να περιέχουν συστατικά που ερεθίζουν το δέρμα σας και προκαλούν φλεγμονή. Ακόμα και τα βρώμικα πινέλα μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα, εξαπλώνοντας τα βακτήρια και σε άλλες περιοχές του προσώπου. Να επιλέγετε καλλυντικά με βάση φυσικά συστατικά, χωρίς ορυκτέλαιο ή τεχνητά χρώματα, να ψεκάζετε την πούδρα ή τη σκιά των ματιών με οινόπνευμα μετά τη χρήση και να καθαρίζετε τακτικά τα πινέλα των καλλυντικών.
• Διαλέξτε προσεκτικά: τα νέα προϊόντα κατά της ακμής που αγοράζετε ώστε να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλα για τη δική σας περίπτωση και για την ηλικία σας. Πολλές φορές τα προϊόντα για την ακμή των ενηλίκων είναι διαφορετικά από αυτά των εφήβων.
• Καθαρίστε το πρόσωπό σας δύο φορές: Αν πλένετε το πρόσωπό σας μία μόνο φορά, ίσως να χρειάζεται και ένα δεύτερο πέρασμα. Το πρώτο πέρασμα θα αφαιρέσει τα επιφανειακά υπολείμματα π.χ. το μακιγιάζ, ενώ το δεύτερο θα καθαρίσει βαθύτερα και θα σταματήσει τη διασπορά των βακτηριδίων. Προσοχή να μην το παρακάνετε και στεγνώσει εντελώς το δέρμα σας γιατί αυτό θα οδηγήσει σε παραγωγή περισσότερου σμήγματος.
• Να κάνετε τακτικά απολέπιση: η εβδομαδιαία απολέπιση είναι το κλειδί για να ξεφορτωθείτε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα λιπαρά υπολείμματα κάποιων προϊόντων που χρησιμοποιείτε, που είναι από τους κυριότερους παράγοντες που προκαλούν την ακμή.
• Προσοχή στα ρούχα που φοράτε: αν τα ρούχα σας τρίβονται υπερβολικά στο πρόσωπό σας είναι πολύ πιθανό να προκαλούν ερεθισμό. Προσοχή στα συνθετικά υφάσματα (από πολυεστέρα, ακρυλικά, νάιλον κτλ), προτιμήστε φυσικά υλικά όπως βαμβάκι ή μετάξι. Επιδείνωση του προβλήματος μπορεί επίσης να προκαλέσουν και τα κλινοσκεπάσματά σας αλλά ακόμα και η συσκευή του κινητού σας τηλεφώνου αν έρχεται απευθείας σε επαφή με το δέρμα. Μια καλή ιδέα είναι να καθαρίζετε τακτικά τη συσκευή του κινητού σας.
• Καθαρίστε το σπίτι σας: το σπίτι σας μπορεί να είναι γεμάτο κρυφούς παράγοντες που ερεθίζουν το δέρμα σας, όπως τρίχωμα από κατοικίδια ζώα, βακτήρια και νεκρά κύτταρα του δέρματος. Καθαρίζετε καλά τις περιοχές που κάθετε το κατοικίδιό σας, να χρησιμοποιείτε βαμβακερό μαξιλάρι και να το πλένετε συχνά. Επίσης ελαττώστε τη χρήση μαλακτικού ειδικά στα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες.
• Προσέξτε τη διατροφή σας: να αποφεύγετε το junk food, να τρώτε περισσότερο φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγετε τις πολύ λιπαρές τροφές.
• Περιβαλλοντικοί παράγοντες: που επηρεάζουν την έξαρση της ακμής είναι οι ακτίνες UV, οι εποχιακές μεταβολές, η ρύπανση και τα ζεστά και υγρά κλίματα που μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου