Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Η σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά .


Καρδιακά νοσήματα, ο μεγάλος εχθρός 
Οι ασθένειες της καρδιάς αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στη Δύση, καθώς είναι υπεύθυνες για το ένα τέταρτο των συνολικών θανάτων κάθε χρόνο. Οι γιατροί δεν σταματούν να μας υπενθυμίζουν τι μπορούμε να κάνουμε για να την προστατέψουμε, τροποποιώντας προς το υγιεινότερο τον τρόπο ζωής μας: διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε ίνες, διακοπή του τσιγάρου και συχνή άσκηση είναι τα όπλα μας ενάντια στους εχθρούς της καρδιάς μας. Επομένως, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη η είδηση ότι και νέες μελέτες συνδέουν την αγαπημένη μας «αμαρτία» με τη βελτίωση της καρδιακής υγείας, αποδίδοντας τις ευεργετικές επιδράσεις της σοκολάτας στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. 

Τι έδειξαν οι έρευνες 

Ο Dr Oscar Franco και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο του Κέημπριτζ, ανέλυσαν τα συμπεράσματα 7 διαφορετικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε συνολικό δείγμα 100.000 ατόμων (στους εθελοντές συμπεριλαμβάνονταν υγιή άτομα αλλά και καρδιοπαθείς). Οι 5 από αυτές κατέληγαν σε σαφή συσχετισμό της σοκολάτας με την βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Προκειμένου να εκτιμήσουν το μέγεθος της ωφέλειας, οι επιστήμονες διαχώρισαν αυτούς που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες από όσους έτρωγαν ελάχιστα. Όπως διαπίστωσαν, οι φανατικοί λάτρεις της σοκολάτας είχαν μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 37%, ενώ μείωναν τις πιθανότητες εγκεφαλικού κατά 29% συγκριτικά με τη δεύτερη ομάδα. 

Υπάρχει «αλλά» 

Παρά, όμως, τα ευχάριστα νέα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα συμπεράσματά τους δεν επιβεβαιώνουν 100% ότι η σοκολάτα είναι το γιατρικό της καρδιάς, και διευκρινίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν είναι η σοκολάτα αυτή καθ’ εαυτή που φέρνει τα ευεργετικά αποτελέσματα ή κάποιοι άλλοι παράγοντες κοινοί σε όσους την προτιμούν, π.χ. καλύτερες διατροφικές συνήθειες ή υψηλότερα επίπεδα άσκησης. 
Επιπλέον, οι συντάκτες της αναφοράς σημειώνουν ότι τα προϊόντα σοκολάτας που διατίθενται στα ράφια των περιπτέρων και των σούπερ μάρκετ, περιέχουν μεγάλη ποσότητα λιπαρών, ζάχαρης και θερμίδων, γεγονός που υπονομεύει τα όποια οφέλη υπάρχουν για την καρδιά. 

Και παρόλο που στην έρευνα δεν υπήρξε διαφοροποίηση στον τύπο σοκολάτας (μαύρη ή γάλακτος, μπισκότα ή άλλα γλυκίσματα), οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι light σοκολατένιες λιχουδιές είναι ενδεχομένως η χρυσή τομή, προκειμένου να απολαμβάνουμε τα οφέλη της σοκολάτας χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις της. 

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας στο Παρίσι. 

1 σχόλιο:

  1. Καλημερα!! Καλη Εβδομαδα!! Μεγαλη ειν'η αποσταση α-που μας ε-χωριζει τη διαδρομη η σκεψη μου δεν την υπολογιζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή