Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

Ψηλά τακούνια για γερά πόδια .

Ψηλά τακούνια

Ο μύθος ότι τα ψηλοτάκουνα αυξάνουν τον κίνδυνο αρθρίτιδας στα γόνατα επιτέλους καταρρίφθηκε σύμφωνα με έρευνα Βρετανών ερευνητών. Οι παράγοντες κινδύνου που εντοπίστηκαν είναι το κάπνισμα, τα παλαιότερα τραύματα στο γόνατο και, το κυριότερο, το αυξημένο σωματικό βάρος.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Oxford Brookes ήθελαν να διερευνήσουν γιατί οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα. Γι’αυτό το λόγο πήραν συνεντεύξεις από 100 γυναίκες που επρόκειτο να χειρουργηθούν στα γόνατα. Οι ασθενείς περιέγραψαν τον τρόπο ζωής τους όταν τέλειωσαν το σχολείο, μεταξύ του 36ου και του 40ου έτους της ηλικίας τους και μεταξύ των 51ου και του 55ου έτους.
Ρωτήθηκαν πού δούλευαν, εάν κάπνιζαν, εάν είχαν ατυχήματα και εάν χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά χάπια και διαπιστώθηκε ότι το αυξημένο σωματικό βάρος ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου. Στις γυναίκες που εμφάνισαν παχυσαρκία πριν τα 40, η συχνότητα της πάθησης ήταν 36 φορές μεγαλύτερη από ό,τι σε γυναίκες που δεν επιβάρυναν τα γόνατά τους με επιπλέον κιλά.
Η οστεοαρθρίτιδα οφείλεται στη φθορά του χόνδρου που επενδύει την άρθρωση του γονάτου. Χωρίς το χόνδρο, το μηριαίο οστό και η κνήμη τρίβονται μεταξύ τους και προκαλούν έντονο πόνο.
Το παράξενο στη νέα έρευνα είναι ότι τα τακούνια όχι μόνο δεν αύξαναν τον κίνδυνο, αλλά τον μείωναν. Η παράδοξη προστατευτική δράση μάλιστα ήταν μέγιστη στις γυναίκες που χόρευαν συστηματικά με τακούνια δέκα εκατοστών.
Πηγή: nooz.gr

1 σχόλιο:

  1. Διάπλατα τα φυλλοκάρδια μου ν' ανοίξεις θα πετάξουν δροσοσταλίδες τση φιλιάς κι αγάπη θα χαράξουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή