Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ιστορίες τρόμου .


Ηoax
Πόσες φορές σας έχει τύχει να λάβετε ένα e-mail που πραγματικά σας θορύβησε και ανταποκριθήκατε στην προτροπή του δημιουργού του να το διαβιβάσετε σε όσο το δυνατόν περισσότερους μπορείτε; Κι όμως, με λίγη ψυχραιμία θα μπορούσατε να αναγνωρίσετε την φάρσα…
Αγοράστε την πλήρη ηλεκτρονική έκδοση του G Data Antivirus 2011 με άδεια ενός έτους αντί € 6,99
Ο όρος hoax (ή αν προτιμάτε, «μήνυμα εξαπάτησης») αναφέρεται σε προειδοποιήσεις για ιούς ή απειλές που δίνουν την εντύπωση στο χρήστη ότι θα έχει εξαιρετικά άσχημες επιπτώσεις εάν προσβληθεί. Πολλά, φτάνουν να μιλούν για καταστροφή του υλικού ή και πυρκαγιά.
Τις περισσότερες φορές αυτές οι ιστορίες τρόμου δεν περιέχουν ίχνος αλήθειας. Τα περισσότερα hoax βασίζονται στο γεγονός ότι οι παραλήπτες θα προωθήσουν το μήνυμα στις περισσότερες επαφές τους δημιουργώντας το γνωστό “chain letter” (αλυσιδωτή επιστολή).
Τα θέματα είναι πολυποίκιλα και καλύπτουν από τους προαναφερθέντες ιούς-δολοφόνους και υποσχέσεις ότι κατασκευαστές λογισμικών αποζημιώνουν με χρηματικά ποσά όσους προωθήσουν το μήνυμα σε επαρκή αριθμό παραληπτών, έως υποτιθέμενες εκκλήσεις για επίκαιρα θέματα, όπως π.χ. τη μείωση της τιμής του πετρελαίου.
  • Με λίγη διαίσθηση, τα μηνύματα εξαπάτησης αναγνωρίζονται εύκολα
Συχνά επίκεινται τρομερές συνέπειες, αν ο παραλήπτης δεν ενεργήσει σύμφωνα με τις οδηγίες που περιέχονται στο μήνυμα. Αν τηρήσει τις οδηγίες, θα ανταμειφθεί μεταξύ άλλων με δώρα και χρήματα.
Όσον αφορά την ασφάλεια, συχνά υποστηρίζεται ότι το κακόβουλο λογισμικό στο οποίο αναφέρεται το μήνυμα δεν μπορεί να ανιχνευθεί από κανένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς στον κόσμο. Στην περίπτωση αυτή όμως, πως θα ήταν δυνατό να γνωρίζει κανείς για την ύπαρξη του υποτιθέμενου ιού;
Στο τέλος του μηνύματος υπάρχει σχεδόν πάντα η προτροπή να προωθηθεί το μήνυμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους γνωστούς και φίλους. Μια ματιά στη δομή του μηνύματος αποδεικνύει ότι έχει ήδη προωθηθεί αρκετές φορές.
Μια λίστα των πιο δημοφιλών hoaxes θα βρείτε στην τοποθεσία του Πανεπιστημίου του Βερολίνου:
http://www2.tu-berlin.de/www/software/hoax.shtml
Πηγή: in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου