Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Πριν από τα 10 μπαίνουν τα κορίτσια στην εφηβεία !

Τα μικρά κορίτσια μπαίνουν σήμερα στην εφηβεία πριν από τα 10 έτη τους, έναν χρόνο νωρίτερα σε σύγκριση με την περασμένη 20ετία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ειδικών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης. Το γεγονός αυτό είναι άκρως ανησυχητικό καθώς η πρώιμη εφηβεία σχετίζεται με προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή, όπως ο καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών και οι καρδιοπάθειες, ενώ παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης έναρξης της σεξουαλικής ζωής.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι σήμερα η μέση ηλικία κατά την οποία ξεκινά η ανάπτυξη των μαστών στα κορίτσια είναι τα εννέα χρόνια και 10 μήνες- ένας χρόνος νωρίτερα σε σύγκριση με τα αποτελέσματα που είχε δώσει αντίστοιχη μελέτη που διεξήχθη το 1991.

Αν και μένει να αποδειχθούν τα αίτια πίσω από αυτό το φαινόμενο οι ερευνητές πιστεύουν ότι σημαντικό ρόλο παίζει ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής των σύγχρονων παιδιών καθώς και η έκθεσή τους σε χημικά των τροφίμων. Για παράδειγμα, ένα χημικό που ονομάζεται δισφαινόλη Α και το οποίο περιέχεται σε πλαστικά όπως τα μπιμπερό έχει κατηγορηθεί για εμφάνιση πρόωρης εμμηνορρυσίας στα κορίτσια. Η ερευνητική ομάδα διεξάγει τώρα μελέτη λαμβάνοντας δείγματα αίματος και ούρων από κορίτσια προκειμένου να ανακαλύψει εάν ισχύει αυτή η σύνδεση.

Ξεχωριστή μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Μπράιτον στη Βρετανία έδειξε πόσο μεγάλη επίδραση μπορεί να έχει η διατροφή στην πρώιμη έναρξη της εφηβείας στα κορίτσια. Οι ερευνητές μελέτησαν 3.000 κορίτσια και είδαν ότι το 49% των κοριτσιών που κατανάλωναν περισσότερες από 12 μερίδες κρέατος την εβδομάδα στην ηλικία των επτά ετών είχε ήδη αρχίσει την εμμηνορρυσία στα 12,5 χρόνια του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου